Föräldravandring

Föräldravandringar sker på fredags- och lördagskvällar. Årskurser med färre än 30 elever ansvarar för en kväll (fredag). Övriga årskurser ansvarar för två kvällar (fredag och lördag).

Dokument till hjälp för ombuden att organisera vandringen:

Föräldravandring info till ombud

Föräldravandring bokningslista

Föräldravandring affisch att sätta upp i skolan

Se längst ner på sidan för att rapportera deltagare efter en vandring.

Vårterminen 2023

Årskurs Datum
5 17-18 mars
4 24-25 mars
3 31 mars och 1 april
2 21-22 april
1 5-6 maj
F 12-13 maj

Årskursombuden delar in föräldrarna i respektive årskurs i två grupper.  Endast ett pass per kväll: klockan 21.30-23.00

Ingen föranmälan krävs.  Om den tid man har blivit anvisad inte passar går det bra att byta grupp.  Vandrande föräldrar möts utanför matsalen/expeditionen. 

Ett av årskursens årskursombud hämtar i förväg de två ryggsäckarna som innehåller västar, kort med telefonnummer och förstahjälpen kit på skolans expedition. Ryggsäckarna hämtas på torsdagen eller fredagen innan vandringen och återlämnas på måndagen efter vandringen så att nästa årskurs hinner få den i tid. Expeditionen är öppen måndag-torsdag 07.30-16, fredag 07.30-15.30. Expeditionens telefonnummer är  08-508 054 61.

Observera: Västarna måste vara torra och rena när de läggs tillbaka ner i ryggsäckarna. Man får inte lägga livsmedel eller dylikt i ryggsäckarna eftersom man kan glömma kvar det och då kan väskor och västar bli förstörda. (Det har hänt att det glömdes ett paket grädde i en väska varpå väska och västar började lukta illa på expeditionen veckan efter. Lukten var svår att få bort trots att västarna sanerades av styrelsen…)

Ingen går ensam. Det rekommenderas att ni är minst tre föräldrar annars blir föräldravandringen inställd. Även om du inte kan gå hela passet är din insats viktig. Samtliga som deltar räknas!

Vi vandrar i närområdet och besöker platser där vi tänker oss att ungdomar (och andra) uppehåller sig. Vi besöker även fritidsgården Grottan i Spånga gymnasium. Folkan i Spånga folkets hus har stängt tills vidare. Där går vi in och byter information med personalen och kan få en kopp kaffe.

Om det blir många så att vi kan dela in oss i flera grupper på ett pass (det vill säga minst sex personer) så gör vi det. Grupp 1 tar Spånga och grupp 2 tar Nälsta. En tredje grupp kan uppehålla sig i Spånga centrum. Kartan nedan visar tänkta platser att besöka för grupp 1 (röd markering) samt grupp 2 (blå markering). 

Karta föräldravandring

Vi är ute för att skapa trygghet. Vår uppgift är att hälsa på dem vi möter och att arbeta förebyggande. Tipsa fältassistenter, fritidsledare och polisen om otrygga platser eller händelser.

Fältassistenterna tar gärna emot tips när vi är ute och vandrar, till exempel om vi ser att det pågår fester eller om vi passerar adresser där det rör sig mycket ungdomar, så att de kan gå en sväng förbi och titta så att allt är lugnt. Fältassistenterna i Spånga-Tensta har ett instagramkonto där det finns information och telefonnummer till den som jobbar just den kvällen.

Fältassistenterna i Hässelby-Vällingby har ett Facebook-konto och nummer 08-508 04 445.

Om vi upptäcker brott, bråk eller fylla ska vi:

  1. Larma polis om det är allvarligt.
  2. Alltid ringa fältassistent eller fritidsledare för att informera och rådfråga om hur vi ska agera.
  3. Stanna kvar och cirkulera en stund på platsen för att se till att situationen inte blossar upp igen.

Vi behöver sällan ingripa. Det vi alltid får är värdefulla kontakter med andra vuxna (föräldravandrande från närliggande skolor, fältassistenter med flera) och ungdomar här i området, samt trevligt sällskap och motion.

Fritidsgårdarna i Spånga har en hemsida med lite mer information om sin verksamhet.

Bonus! Den årskurs som haft störst andel* engagerade föräldrar i föräldravandringarna vinner 2 000 kronor till årskursens kassa (klasskassan). Årskursen med näst störst andel föräldrar vinner 1 000 kronor och de som kommer på tredje plats vinner 500 kronor. Vinsterna delas ut varje termin av Vinsta Grundskolas Föräldraförening.

*Årskurserna är olika stora så för rättvisans skull ser vi på hur stor andel (i procent) som har vandrat. Vi delar antalet vandrande föräldrar med antalet barn i årskursen.

Du som årskursombud kan  ladda ner en affish för att sätta upp som påminnelse när det dags för er årskurs att vandra. Se högst upp på sidan.

Här kan du som är ombud ladda ner en mailmall och föräldravandringslista  för att informera alla föräldrar om vandringen och dela upp föräldrarna i årskursen på de olika passen.Se högst upp på sidan.

Rapportering av antalet vandrande föräldrar

5 reaktioner till “Föräldravandring”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: