Föräldravandring

Föräldravandringar sker på fredags- och lördagskvällar. Årskurser med färre än 30 elever ansvarar för en kväll (fredag). Övriga årskurser ansvarar för två kvällar (fredag och lördag).

Vårterminen 2020

Årskurs Datum
5 20 och 21 mars
4 27 och 28 mars
3 17 och 18 april
2 24 och 25 april
1 8 och 9 maj
F 15 och 16 maj

Årskursombuden delar in föräldrarna i respektive årskurs i grupper. Grupperna går ut klockan 21.00-22.30 respektive klockan 22.30-24.00. Om den tid man har blivit anvisad inte passar går det bra att byta grupp.  Ingen föranmälan krävs. OBS! Nytt för 2019! Vandrande föräldrar möts utanför matsalen.

Klicka på bilderna för att se kartorna i större version.

Ett av årskursens årskursombud hämtar i förväg en ryggsäck som innehåller västar, informationskort med telefonnummer och förstahjälpen kit på skolans expedition. Ryggsäcken hämtas på torsdagen eller fredagen innan vandringen och återlämnas på måndagen efter vandringen så att nästa årskurs hinner få den i tid. Expeditionen är öppen måndag-torsdag 07.30-16, fredag 07.30-15.30. Expeditionens telefonnummer är  08-508 054 61.

Två nya saker: Västarna måste vara torra när de läggs tillbaka ner i ryggsäckarna, annars kan de börja lukta illa. Man får heller inte lägga livsmedel eller dylikt i ryggsäckarna eftersom man kan glömma kvar det och då kan väskor och västar bli förstörda. (Nyligen glömdes ett paket grädde i en väska och västarna luktar fortfarande lite surt trots en omfattande saneringsinsats…)

Ingen går ensam. Det rekommenderas att ni är minst tre föräldrar annars blir föräldravandringen inställd. Även om du inte kan gå hela vägen är din insats viktig, samtliga som deltar räknas!

Vi vandrar i närområdet och besöker platser där vi tänker oss att ungdomar (och andra) uppehåller sig. Vi besöker även de fritidsgårdar som finns, Grottan i Spånga gymnasium samt Folkan i Spånga folkets hus (endast öppen fredagar). Där går vi in och byter information med personalen och kan få en kopp kaffe.

Om det blir många nog så att vi kan dela in oss i två grupper (det vill säga minst sex personer) så gör vi det. Grupp 1 tar Spånga och grupp 2 tar Nälsta. Kartan nedan visar tänkta platser att besöka för grupp 1 (röd markering) samt grupp 2 (blå markering). Grupp 1 uppehåller sig då i Spånga centrum under hela passet.

Karta föräldravandring

Vi är ute för att skapa trygghet. Vår uppgift är att hälsa på dem vi möter och att arbeta förebyggande. Tipsa fältassistenter, fritidsledare och polisen om otrygga platser eller händelser.

Fältassistenterna tar gärna emot tips när vi är ute och vandrar, till exempel om vi ser att det pågår fester eller om vi passerar adresser där det rör sig mycket ungdomar, så att de kan gå en sväng förbi och titta så att allt är lugnt. Fältassistenterna i Spånga-Tensta har ett instagramkonto där det finns information och telefonnummer till den som jobbar just den kvällen.

Fältassistenterna i Hässelby-Vällingby har ett Facebook-konto och nummer 08-508 04 445.

Om vi upptäcker brott, bråk eller fylla ska vi:

  1. Larma polis om det är allvarligt.
  2. Alltid ringa fältassistent eller fritidsledare för att informera och rådfråga om hur vi ska agera.
  3. Stanna kvar och cirkulera en stund på platsen för att se till att situationen inte blossar upp igen.

Vi behöver sällan ingripa. Det vi alltid får är värdefulla kontakter med andra vuxna (föräldravandrande från närliggande skolor, fältassistenter med flera) och ungdomar här i området, samt trevligt sällskap och motion.

Fritidsgårdarna i Spånga har en hemsida med lite mer information om sin verksamhet.

Bonus! Den årskurs som haft störst andel* engagerade föräldrar i föräldravandringarna vinner 2 000 kronor till årskursens kassa (klasskassan). Årskursen med näst störst andel föräldrar vinner 1 000 kronor och de som kommer på tredje plats vinner 500 kronor. Vinsterna delas ut varje termin av Vinsta Grundskolas Föräldraförening.

*Årskurserna är olika stora så för rättvisans skull ser vi på hur stor andel (i procent) som har vandrat. Vi delar antalet vandrande föräldrar med antalet barn i årskursen.

Du som årskursombud kan ladda ner en affisch för att sätta upp som påminnelse när det dags för er årskurs att vandra. 

Här kan du som är ombud ladda ner en mailmall och en lista för att informera om vandringen och dela upp föräldrarna i årskursen på de olika passen.

Rapportering av antalet vandrande föräldrar

5 reaktioner till “Föräldravandring”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: