Föräldravandring

Föräldravandringar sker på fredags- och lördags­kvällar. Årskurser med färre än 30 elever ansvarar för en kväll (fre). Övriga årskurser ansvarar för två kvällar (fre-lör).

Höstterminen 2018

Årskurs Datum
5 28 och 29 september
4 5 och 6 oktober
3 12 och 13 oktober
2 19 och 20 oktober
1 9 och 10 november
Förskoleklass 16 och 17 november

Årskursombuden delar in föräldrarna i respektive års­kurs i grupper. Grupperna går ut kl 21.00-22.30 respektive kl 22.30-24.00. Om den tid man har blivit anvisad inte passar går det att byta grupp.  Ingen föranmälan krävs. Mötesplats är i förskoleklassens lokaler, ingången närmast Vinstavägen.

illlustration karta skolgarden

I förskoleklass  finns klädhängare där vi förvarar våra gula jackor och västar. Där finns också laminerade infokort med bla telefonnummer som ska tas med på vandringen. Klicka på bilderna för att se kartorna i större version.

Ombuden hämtar ut nyckel och larmkod till förskoleklassens lokaler. De hämtas före kl 13.00 på fredagen på Vinsta Grundskola Östras expedition och återlämnas på måndagen.

Ingen går ensam. Det rekommenderas att ni är minst tre föräldrar annars blir föräldravandringen inställd. Även om du inte kan gå hela vägen är din insats viktig, samtliga som deltar räknas!

Vi vandrar i närområdet och besöker platser där vi tänker oss att ungdomar (och andra) uppehåller sig. Vi besöker även de fritidsgårdar som finns, Grottan i Spånga gymnasium samt Folkan i Spånga folkets hus (endast öppen fredagar). Där går vi in och byter information med personalen och kan få en kopp kaffe.

Om det blir nog många så att vi kan dela in oss i två grupper (dvs minst 6 pers) så gör vi det. Grupp 1 tar Spånga och grupp 2 tar Nälsta. Kartan nedan visar tänkta platser att besöka för grupp 1 (röd markering) samt grupp 2 (blå markering). Grupp 1 uppehåller sig då i Spånga centrum under hela passet.

Karta föräldravandring
Karta föräldravandring

Vi är ute för att skapa trygghet. Vår uppgift är att hälsa på dem vi möter och att arbeta förebyggande. Tipsa fältassistenter, fritidsledare och polisen om otrygga platser eller händelser.

Fältassistenterna tar gärna emot tips när vi är ute och vandrar, tex om vi ser att det pågår fester eller adresser där det rör sig mycket ungdomar, så att de kan gå en sväng förbi och titta så att allt är
lugnt. Fältassistenterna har ett instagramkonto där det finns information och telefonnummer till den som jobbar just den kvällen. Det generella numret som alltid ska gå till de som jobbar är:
076-120 33 85

Om vi upptäcker brott, bråk eller fylla ska vi:

  1. Larma polis om det är allvarligt.
  2. Alltid ringa fältassistent eller fritidsledare för att informera och rådfråga om hur vi ska agera.
  3. Stanna kvar och cirkulera en stund på platsen för att se till att situationen inte blossar upp igen.

Vi behöver sällan ingripa. Det vi alltid får är värdefulla kontakter med andra vuxna (föräldra­vandrande från närliggande skolor, fältassistenter mfl) och ungdomar här i området, samt trevligt sällskap och motion.

Fritidsgårdarna i Spånga har en tipsfunktion på sin hemsida. Genom den sprid information till föräldravandrare i området. Gå gärna i och lämna tips på sådant ni ser.

Här finns sidan!

Bonus! Den årskurs som haft störst andel* engagerade föräldrar i föräldra­vandringarna vinner 2 000 kronor till årskursens kassa (klasskassan). Årskursen med näst störst andel föräldrar vinner 1 000 kronor  och de som kommer på tredje plats vinner 500 kronor. Vinsterna delas ut varje termin av Vinsta Grundskolas Föräldraförening.

*Årskurserna är olika stora så för rättvisans skull ser vi på hur stor andel (i procent)  som har vandrat. Vi delar antalet vandrande föräldrar med antalet barn i årskursen.

Här kan du som årskursombud ladda ner en affisch för att sätta upp som påminnelse när det dags för er årskurs att vandra. 

Här kan du som är ombud ladda ner lista för att dela upp föräldrarna i årskursen på de olika passen. Ladda ner listan

5 reaktioner till “Föräldravandring”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: