FÖRELÄSNING

Direkt efter VFF:s årsmöte, kl 18.30 – 20.15, inbjuds alla föräldrar på Vinstaskolan att lyssna till en föreläsning av Niclas Ottosson om ”Nätmobbning och etik på nätet”.

”Vad gör barnen på nätet och vad kan de stöta på? Hur öppen ska man vara och vad kan man tänka på när det gäller bilder och personlig information? Hur ser nätmobbning och digitala kränkningar ut och hur ska man upptäcka dem? Är mitt barn i riskzonen och var kan man som förälder sätta gränsen? Och framförallt…Hur kan man samtala med sina barn om det som händer på nätet?”

Föreläsningen arrangeras gemensamt av Vinstaskolan och föräldraföreningen och är gratis. Ingen föranmälan krävs. Även personal från Vinstaskolan kommer att bjudas in för att lyssna till föreläsningen denna kväll. Elever i åk 4-6 kommer att få en separat föreläsning av Niclas Ottosson på detta tema vid annat tillfälle.
Det kommer finnas möjlighet att köpa fika i pausen

Mer information om föreläsningen:

En sårande kommentar på Facebook, ett jobbigt SMS vid läggdags, kränkande bilder som läggs ut på nätet, en skvallerblogg som leder till panik i skolan, elaka facerapes och taggningar eller en hatgrupp som skapas.

Vägarna till att göra andra illa är flera och många av de konflikter och bråk som uppstår på nätet kommer sedan till skolan där vi vuxna står handfallna och inte har någon aning om hur det uppstått och vilka som är inblandade.

Ur pedagogernas synvinkel är det omöjligt att veta vad eleverna gör när de är hemma vid datorn och från föräldrarnas håll är det mycket svårt att ha koll på det barnen gör i skolan med sina mobiler och detta innebär att problemen som uppstår kan vara mycket svåra att lösa.

Under föreläsningen mot vuxna pratas och diskuteras det om hur det ser ut på nätet och vad många barn och unga gör mot varandra. Det problematiseras, konkretiseras och ges direkta lösningar på hur man kan agera, stödja och samtala med sina elever och sina barn. Vilka utvägsstrategier finns? Hur säger man nej vid grupptryck? Vad säger lagar och regler kring det som händer? Vad är kränkande behandling och hur kan man göra om det uppstår? Hur ska man samtala och vad kan man samtala om när det gäller de ungas nätanvändande? Hur kan man hjälpa och stödja ett barn som råkar illa ut? Detta och mycket mer talas det om under dessa föreläsningar.

Under föreläsningen mot elever så ligger vikten vid att skapa reflektion om det som händer och det som man gör mot varandra. De flesta har någon gång stött på någon form av kränkande behandling på nätet, antingen gjort själ eller råkat ut för, och alla har inte rätt verktyg för att möta det och där handlar det mycket om kunskap och strategier vilket vi ger under föreläsningarna. Hur ska man göra om en konflikt uppstår? Hur säger man nej till grupptryck? Vad är en kränkning och var går gränsen någonstans? Hur undviker man att skada såra andra? Vad ska man tänka på när det gäller bilder, kommentarer och bloggar? Vad säger avtalen på Facebook och vad gäller när det handlar om facerapes och elaka grupper? Det här och mycket mer diskuteras och pratas det om under elevföreläsningen

Niclas Ottosson

Niclas Ottosson har föreläst och utbildat på skolor runtom i Sverige sedan 2005 tillsammans med Rädda Barnen. Han har även studerat på lärarprogrammet, Uppsala Universitet, och har arbetat på Arlandagymnasiet som lärare inom kommunikation och IT, Valstaskolan (år 7-9) och Steningeskolan (år 4-6)

Under åren har han hunnit med både universitetsstudier inom bl.a pedagogik, IKT och media, kommunikation, Etik i skolan, mänskliga rättigheter i skolan, professionellt förhållningssätt och specialpedagogik men har även ett gediget samarbete med Rädda Barnen där det gjorts undersökningar och intervjuer med elever på grundskolor i hela Sverige och mött över 80000 elever, pedagoger och lärare under olika utbildningsdagar. Det är den erfarenheten som har lett fram till en mängd olika verktyg för att på ett effektivt och långsiktigt sätt motarbeta olika former av nätmobbning och digitala kränkningar.

Utöver akademiska studier och pedagogiska arbeten så har Niclas Ottosson ett flertal ideella uppdrag där mötet med barn och unga har varit och är många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s