Försommarhälsning

Hej alla föräldrar på Vinsta grundskola östra

Här kommer en försommarhälsning från föräldraföreningen.

Vinsta grundskolas dag

Tack för era insatser på Vinsta grundskolas dag. Det var en otrolig uppslutning under kvällen. Vinsten blev närmare 24 000 kronor som föreningen ska förvalta väl. Hör av er om ni har förslag eller idéer på inköp eller investeringar. Som ni såg hängde vi upp terminens kvarglömda kläder på ett lååångt klädstreck (se bilden ovan). Ungefär 30 procent av kläderna hittade hem under kvällen. De som blev kvar har skolan skänkt till klädinsamling.

Alla årskurser har sökt och fått bidrag

Under läsåret har vi kunnat bevilja bidrag till alla årskurser som sökt pengar från oss. Det här har eleverna fått vara med om:

 • F-klass Utställningen Pettson & Co på Kulturhuset samt lunch på McDonalds.
 • Årskurs 1 Utställningen Pettson & Co på Kulturhuset.
 • Årskurs 2 Utflykt till Spånga by med frukt, dryck och glass.
 • Årskurs 3 Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova.
 • Årskurs 4 Tekniska museet Mega Mind.
 • Årskurs 5 Elevens val: Moderna museet, Livrustkammaren, Tekniska museet med guidade turer.

Nya böcker till barnen

Det blev lite pengar över i bidragspotten. Vi i styrelsen har tagit beslut om att skänka dessa kvarvarande pengar till biblioteket. Så kommer vi att göra från och med nu i slutet av varje läsår. Årskurs 1 har kommit med en förfrågan om inköp av nya böcker och eftersom vi vill uppmuntra läsandet så beviljade vi pengar även till det.

Resultatet av vårens vandringar

Här kommer resultatet av vårens föräldravandringar.

 • F-klass 33 procent Andra plats 1000 kr
 • Åk 1 34 procent Första plats 2000 kr
 • Åk 2 34 procent Första plats 2000 kr
 • Åk 3 7 procent Femte plats
 • Åk 4 23 procent Tredje plats 500 kr
 • Åk 5 11 procent Fjärde plats

Vi sätter in pengarna på vinnarnas respektive årskurskonton. Polis och fältassistenter uppmuntrar oss att fortsätta vandra. De ser tydligt att föräldranärvaro minskar skadegörelse och otrygghet i området. Det gynnar våra barn – även de yngsta – att slippa se och höra talas om hotfulla händelser i vår närmiljö. Tider för höstens vandringar kommer upp på vår hemsida i augusti.

Årsmöte den 20 september

Notera den 20 september i era kalendrar. Då kommer vi att ha årsmöte med inbjuden föreläsare. Vi återkommer med mer information om det. Kom ihåg att lämna in motioner eller meddela om ni vill vara med i styrelsen senast 31 augusti. Vi har just nu två aktiva utskott – skolmiljöutskottet och hälsoutskottet – och efterlyser personer för att väcka liv i trafikutskottet. Det går också bra att bilda ett nytt utskott om du vill driva en särskild fråga.

Årskursombuden

Stort tack till er som varit årskursombud under läsåret. Enligt föräldraföreningens stadgar måste vi ha ombud i alla årskurser. Helst två per klass (alltså sex per årskurs). Ombuden är en viktig del av vår verksamhet. Genom att samla ombuden och skolledningen en gång per termin kan vi få en dialog där alla årskurser är representerade. Vi behöver också ombuden för att nå ut med vår information och fördela arbetet i samband med föräldravandringar och Vinsta grundskolas dag.

Fundera på om du vill bidra i föräldraföreningen genom att vara ombud under nästa läsår. Läs mer här om att vara ombud. eller mejla till kontakt@vgff.se om du har frågor. Tänk på att de som väljs till ombud för föräldraföreningen inte automatiskt måste ta rollen som klassförälder. Av tradition brukar klassföräldrarna anordna picknickar, klassfester och köpa presenter till mentorerna vid avslutningar. En del årskurser har också en separat resegrupp som leder arbetet med att samla in pengar och planera en kommande resa med eleverna. Varje årskurs bestämmer själv om de vill ha klassföräldrar och resegrupp. Detta ligger utanför földraföreningens uppdrag.

Trafikläget runt skolan

Under hälsoveckan uppmuntrade skolan och föräldraföreningen till bilfri vecka. Effekten syntes framför allt på Vinsta skolgränd där det var lugnare och tryggare än vanligt för våra små gående och cyklister. I början av hösten kommer vi att göra ett nytt försök då vi uppmuntrar dem som vill och kan att lämna bilen hemma. För er som behöver ta bilen vill vi påminna om att stoppförbud gäller i hela drop-off zonen på Vinstavägen (undantag för på- och avstigning). Ni som behöver kliva ur bilen måste parkera på annan plats.

Föräldraföreningen har länge drivit frågan om en säkrare trafiksituation vid busshållplatserna på Vinstavägen. Trafikkontoret har nu fattat beslut om ombyggnation. Hurra! Se den beslutade planen här. Har ni synpunkter, önskemål eller felanmälan gällande trafikmiljön runt skolan så skicka in dessa via webbplatsen eller appen och mejla till oss.

Glad sommar!

Inför skolavslutningen bjöd vi all personal på Östra på gräddtårta eller laktos- och glutenfria muffins, som tack för ett fint läsår. Nu vill vi även skicka varma sommarhälsningar till er och alla fina barn! ‘

Med vänliga hälsningar Ann, Annika, Charlotte, Henrik, Johan och Lisa i styrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s