Försommarhälsning från föräldraföreningen

Hej alla föräldrar på Vinsta grundskola östra,

Här kommer en försommarhälsning från föräldraföreningen.

Den finns även tillgänglig som pdf här.

Vinsta grundskolas dag

Tack för era insatser på Vinsta grundskolas dag. Efter att ha fått in alla Swishbetalningar landade resultatet på 25 308 kronor vilket skulle kunna vara rekord! Föreningen ska förvalta pengarna väl.

Hör av er om ni har förslag eller idéer på inköp eller investeringar.

Ateljé invigd

Den nya ateljén som föräldraföreningen har finansierat är nu invigd. Den finns i Klubbens lokaler och ska vara tillgänglig för elever på skoltid och fritidstid.  Skolan har fortfarande pengar kvar från summan de mottagit och ska komplettera med drejskiva eller annan lämplig utrustning.

Alla årskurser har sökt och fått bidrag

Under läsåret har vi kunnat bevilja bidrag till alla årskurser som sökt pengar från oss. Det här har eleverna fått vara med om:

  • F-klass          Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet.
  • Årskurs 1    Besök på Skansen – uppskjutet till augusti/september pga värmeböljan i maj.
  • Årskurs 2    Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet och skolbio.
  • Årskurs 3    Historiska museet.
  • Årskurs 4    Häxorna på Dramaten.
  • Årskurs 5    Naturhistoriska riksmuseet och Armémuseum.

Nya böcker till eleverna

I slutet av terminen valde vi att ge 5 000 kr till skolbiblioteket på Östra.

Resultatet av vårens vandringar

Här kommer resultatet av vårens föräldravandringar:

F-klass               18 procent

Åk 1                     27 procent

Åk 2                     30 procent       Tredje plats     500 kr

Åk 3                     29 procent       Tredje plats     500 kr

Åk 4                     46 procent       Första plats      2000 kr

Åk 5                     31 procent       Andra plats      1000 kr

Vi har satt in pengarna på vinnarnas respektive årskurs­konton. Polis och fältassistenter uppmuntrar oss att fortsätta vandra. De ser tydligt att föräldranärvaro minskar skadegörelse och otrygghet i området. Det gynnar våra barn – även de yngsta – att slippa se och höra talas om hotfulla händelser i vår närmiljö. Tider för höstens vandringar kommer upp på vår webbplats i augusti.

Årsmöte i september

Vi kommer att ha årsmöte i september med inbjuden föreläsare. Mer info kommer. Kom ihåg att lämna in motioner eller meddela om ni vill vara med i styrelsen senast 31 augusti. Vi har just nu två aktiva utskott – skolmiljöutskottet och hälsoutskottet – och efterlyser personer för att väcka liv i trafikutskottet. Det går också bra att bilda ett nytt utskott om du vill driva en särskild fråga.

Årskursombuden

Stort tack till er som varit årskursombud under läsåret. Ni sitter kvar (med undantag av åk 5) tills nya ombud väljs på föräldramötena i höst.

Enligt föräldraföreningens stadgar måste vi ha ombud i alla årskurser. Genom att samla ombuden och skolledningen en gång per termin kan vi få en dialog där alla årskurser är representerade. Ombuden hjälper också till med att förmedla information, få till stånd föräldravandringarna och Vinsta grundskolas dag. Läs mer på https://vgff.se/ombud/.

Varje årskurs bestämmer om de därutöver också vill ha klassföräldrar (klassfester och inköp av presenter till mentorer) och resegrupp (klassresa). Detta ligger emellertid utanför uppdraget för föräldraföreningen.

Många valde att gå och cykla

I maj arrangerade föräldraföreningen och skolan två bilfria veckor. Syftet var att främja en säkrare trafikmiljö och samtidigt skapa hälsovinster för eleverna. Föräldraföreningen och Trafikkontoret inledde veckorna genom att bjuda på en skolshow med BMX- och skateboardproffsen Andreas och Stefan. De hade med sig alien-bikes som både barn och vuxna fick prova på. Det var kul att eventet var så välbesökt!

Under de bilfria veckorna hade föräldraföreningen, och skolledningen, representanter i dropp-off-zonen på morgnar och eftermiddagar. Det märktes att fler än vanligt cyklade och gick. Det var lugnt i zonen men cykelparkeringen var överfull – vi behöver fler cykelställ!

Förändringar i trafikmiljön

Trafikkontoret planerar att ta bort befintlig avsmalning och anlägga två nya övergångsställen vid skolan. De undersöker också möjligheten att skapa ett säkrare cykelstråk längs Vinstavägen.

Föräldraföreningen, och förskolan Björkbacken, arbetar för att få ett betongblock på gång- och cykelbanan mellan förskolan och skolan. Målet är att förhindra bilister att köra in och parkera där.

Glad sommar!

Inför skolavslutningen bjöd vi all personal på Östra på grädd­tårta eller laktos- och glutenfria muffins, som tack för ett fint läsår. Nu vill vi även skicka varma sommarhälsningar till er och alla fina barn!

Med vänliga hälsningar

Ann, Ann, Annika, Henrik, Jessica, Malin och Peter i styrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s